Tampereen lyseo

Tampereen lyseon rakennus valmistui Pyynikille vuonna 1935 suunnittelijoinaan Hjalmar Åberg ja Atte Willberg. Rakennuksessa on alkanut mittava peruskorjaus, jonka aikana rakennukseen asennetaan aurinkopaneelit. Peruskorjauksen arvioitu valmistumisaika on 2025.

Featured Image

Osoite: F. E. Sillanpäänkatu 7, 33230, Tampere

Talotyyppi: Kerrostalo

Rakennusvuosi: 1935

Rakennusten määrä: 1

Kerrosten lukumäärä: 5

Remontin tiedot

Toteutusvuosi: 2025

Kokonaisenergian kulutus : n/a

Käytetyt energiaratkaisut:

-Aurinkosähkö

Suunnitellut toimenpiteet: Loiva katto avautuu etelä-lounaaseen kolmella lappeella, joille saadaan mahtumaan 52 aurinkopaneelia neljään suorakaiteenmuotoiseen paneelikenttään niin, että koko kate ei peity. Auringonpaiste osuu katolle esteettömästi. Paneelit asennetaan noin 15–20 cm irti katteesta samaan kaltevuuskulmaan katon kanssa. Kennosto, kehykset ja kiinnikkeet maalataan samaan sävyyn katteen kanssa. Tuotetoimittajalta tilataan valmiiksi polttomaalattu tumma kehys. Peruskorjauksen yhteydessä koko talotekninen järjestelmä uusitaan energiatehokkaammaksi ja rakennuksen tiiveyttä parannetaan.

Kokemuksia:

Aurinkopaneelien asentaminen tehdään rakennuslupaa edellyttävän peruskorjauksen yhteydessä, ja aurinkopaneelien sijainti on esitetty lupapiirustuksiin liittyvissä julkisivukuvissa. Alueellisen vastuumuseon kanssa käytiin ennakkoneuvottelu, jossa sovittiin yksityiskohdista, kuten kehysten ja kiinnikkeiden värityksestä. Museo ymmärsi tarpeen vähähiilisten energiamuotojen käyttöönotolle, ja vaatimukset niiden sovittamisesta arvokkaaseen rakennukseen olivat kohtuulliset. Hanke on rakennusvaiheessa ja valmistuu vuonna 2025.