Aurinkosähkö

Aurinkosähkö

Taloyhtiön sähkön kokonaiskulutus koostuu taloyhtiön kiinteistösähköstä sekä asuntojen kuluttamasta sähköstä. Jokaisella asunnolla on oma sähkömittari ja sähkösopimus. Taloyhtiöllä on oma mittarinsa ja sähkösopimuksensa kiinteistösähköstä.

Taloyhtiössä voi tuottaa aurinkosähköä eri tavoin. Yleisintä on aiemmin ollut, että taloyhtiö omistaa ja ohjaa järjestelmää ja hyödyntää tuotannon kiinteistösähkön kulutuksessa. Kiinteistösähköä on esimerkiksi hissien, ilmastoinnin, yhteisten tilojen valaistuksen, keskuslämmitysjärjestelmän ja taloyhtiösaunan käyttämä sähkö. Jatkossa aurinkosähköä jyvitetään yhä useammin myös asukkaiden käyttöön aurinkosähkön hyvityslaskennalla.

Vuoden 2021 alusta voimaan astuneen lainsäädäntömuutoksen ansiosta sähköverkkoyhtiöiden tulee tarjota asiakkailleen niin sanottua aurinkosähkön hyvityslaskentapalvelua. Hyvityslaskennassa kiinteistösähköliittymän sähkönkulutuksen yli menevä aurinkosähkö jaetaan ensin huoneistojen sähkönkulutukseen ja vasta tämän yli menevä aurinkosähkömyydään sähköverkkoon. Hyvityslaskenta mahdollistaa aurinkovoimalan mitoittamisen selvästi suuremmaksi ilman, että sähköverkkoon myytävän aurinkosähkön osuus kasvaa. Näin aurinkosähköjärjestelmän taloudellinen merkittävyys kasvaa ja kannattavuus paranee.

Soveltuvuuteen vaikuttavia tekijöitä:
Aurinkopaneeleille tulee löytyä taloyhtiön kiinteistöjen katoilta riittävästi varjostamatonta aluetta. Paneeleja on mahdollista asentaa myös esimerkiksi talon seinustalle pystyasentoon.

Kerrostaloyhtiöissä kiinteistösähkönkulutukseen kuuluvat muun muassa ilmanvaihtokoneiden, hissien, keskuslämmitysjärjestelmän ja yhteisten tilojen valaistuksen sähkönkulutus. Etenkin suuremmissa koneellisella ilmanvaihdolla varustetuissa taloyhtiöissä jo näistä syntyvä sähkönkulutus tekee aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta harkinnan arvoisen.

Painovoimaisella ilmanvaihdolla ja kaukolämmöllä varustetuissa kerrostaloissa kiinteistösähkönkulutus on usein pientä, jolloin aurinkosähkön hyödyntäminen myös asuntojen sähkönkulutukseen on edellytys kannattavan aurinkosähköjärjestelmän hankinnalle. Tämä on mahdollista sähköverkkoyhtiön tarjoamalla hyvityslaskennalla, jota on esitelty edellä.

Hyvityslaskenta parantaa yleensä myös suurten ja enemmän kiinteistösähköä kuluttavien kerrostaloyhtiöiden aurinkosähköjärjestelmien kannattavuutta, koska se mahdollistaa entistä suuremman aurinkosähköjärjestelmän asentamisen ilman verkkoon myytävän sähkön osuuden kasvamista.

Rivitaloyhtiöissä kuluu yleensä vähemmän kiinteistösähköä, joten mahdollisuus aurinkosähkön jakamiseen hyvityslaskennalla asuntojen käyttöön on erityisen tärkeää. Kiinteistösähkönkulutusta on enemmän, mikäli yhtiössä on maalämpö tai esimerkiksi yhteiskäytössä olevia sähköautojen latauspisteitä.