Rakenteelliset parannukset

Rakenteelliset muutokset
Kuvat: Jussi Rekiaho

Rakenteelliset parannukset koostuvat esimerkiksi ulkoseinien tai yläpohjan lisälämmöneristämisestä tai ikkunoiden vaihtamisesta energiatehokkaampiin.
Ennen ikkunoiden ja ovien uusimista tai julkisivun lisäeristystä kannattaa selvittää rakennuksen nykyiset todelliset ominaisuudet, mielellään lämpökamerakuvauksella ja tiiveysmittauksella, jottei korvata toimivia ja hyvin eristäviä rakenteita uusilla.
Esimerkiksi ulkoseinän lisäeristämisellä voidaan säästää lämmitysenergiassa 5-10%, ikkunoiden uusimisella 5-15% ja yläpohjan lisälämmön eristämisellä 2-6%.

Yläpohjan lisäeristäminen

Yläpohjan lisäeristämisellä voidaan pienentää lämpöhukkaa, jolloin säästetään energiaa. Mahdollisten lämpöpumppujen hyötysuhde usein paranee verkoston lämpötilan alentamisen myötä. Yläpohjan lisäeristämistä on hyvä tarkastella ja huomioida varsinkin kattoremontin yhteydessä. Mikäli alueelta löytyy ylhäältä päin otettua lämpökamerakuvaa ylhäältä päin, kannattaa tätä hyödyntää arvioinnissa (esim. Helsingissä HSY on toteuttanut kuvauksen).

Energiatehokkaammat ikkunat ja ovet

Energiatehokkaammilla ikkunoilla ja ovilla voidaan vähentää lämpöhukkaa. Tällöin säästyy energiaa ja esim. maalämpöjärjestelmästä voidaan mitoittaa pienempi.
Erityisesti yhteisten tilojen ovet ja ikkunat jäävät usein vähälle huomiolle, mutta niiden lämpöhukka voi olla merkittävä. Usein rapuissa on huonot tiivisteet, mutta rappujen viileys ja vetoisuus ei monesti haittaa asumista, jolloin sitä ei koeta tärkeäksi.
Kannattaa selvittää mikä on kannattavin vaihtoehto: tiivisteiden vaihto, kunnostus vai uusiminen ja mitkä ovat vaikutukset kesäajan sisäilman lämpötilojen hallintaan.