As Oy Hakanmetsä

As Oy Hakanmetsä on perinteinen, 1950-luvulla rakennettu taloyhtiö Helsingin Roihuvuoressa. Asuntoja siinä on 284. Helsingin ensimmäisiin lähiöihin kuuluva Roihuvuori on arvostettu ja suosittu kaupunginosa, jossa asukkaat viihtyvät sukupolvesta toiseen.

Energiaremontissa taloyhtiö vaihtoi kaukolämmön maalämpöön ja poistoilman lämmöntalteenottoon, minkä lisäksi kiinteistöön rakennettiin valmius sähköautojen latauspisteille. Erillisenä projektina taloyhtiö hankkii myös aurinkopaneelit. Taloyhtiön ja Pohdin Consultingin yhdessä selvittämässä ja kilpailuttamassa, LeaseGreenin suunnittelemassa ja toteuttamassa energiaremontissa taloyhtiön tarvitsema lämmitysenergia korvataan maasta ja poistoilmasta saadulla lämmöllä. Samalla remontti pienentää lämmityksen hiilijalanjälkeä noin 80 prosenttia.

Featured Image

Osoite: Lumikintie 4, 00820, Helsinki

Talotyyppi: Kerrostalo

Rakennusvuosi: 1957

Rakennusten määrä: 4

Asuntojen lukumäärä: 284

Kerrosten lukumäärä: 4

Aiempi lämmitysmuoto: Kaukolämpö

Remontin tiedot

Toteutusvuosi: 2022-2023

Kokonaisenergian kulutus : ei tiedossa

Käytetyt energiaratkaisut:

-Maalämpö
-Lämmön talteenotto
-Aurinkosähkö
-Älykäs lämmityksenohjaus
-Muu

Muu, mikä: Sähköautojen latauspaikat

Suunnitellut toimenpiteet: Kaukolämpö maalämpöön, poistoilma lämmöntalteenottoon, valmius sähköautojen latauspisteille. Erillisenä projektina aurinkopaneelit.

Säästöt : 256 600€ /vuosi

Ilmastovaikutukset: Lämmityksen hiilijalanjälki pienenee n. 80%

Suunnittelija: LeaseGreen

Toteuttaja: LeaseGreen

Kokemuksia:

”Asukkaat ehtivät jo kysellä, miksi me ei siirrytä maalämpöön. Yhtiökokouksessa kesäkuussa 2022 päätös tehtiin yksimielisesti.”
– Hallituksen puheenjohtaja Tapani Eisanen, As Oy Hakanmetsä

Päätös on ollut taloudellisesti kannattava. As Oy Hakanmetsä on ensimmäisiä taloyhtiöitä, jotka pääsevät hyötymään suurten, yli 500 kilowatin lämpöpumppujen käyttämän sähkön alemmasta veroluokasta. Veroluokan muuttumisen ansiosta vero pieneni reippaasti, noin 2,8 sentistä kilowattituntia kohti vain 0,08 senttiin.