1970-luvun kerrostalon energiatehokkuutta parannettiin eristämällä ja poistoilmalämpöpumpulla. Lisäksi asennettiin aurinkopaneelit.Tgoo
Kohde oli osana EU-GUGLE -hanketta.
1970-luvun kerrostalon energiatehokkuutta parannettiin eristämällä ja poistoilmalämpöpumpulla. Lisäksi asennettiin aurinkopaneelit.Tgoo
Kohde oli osana EU-GUGLE -hanketta.
Osoite: Tapionkatu 21, 33500, Tampere
Talotyyppi: Kerrostalo
Rakennusvuosi: 1973
Rakennusten määrä: 2
Asuntojen lukumäärä: 91
Kerrosten lukumäärä: 6
Toteutusvuosi: 2009-2017
Kokonaisenergian kulutus : n. 120kWh/brm2 (2015, ennen PILPin asennusta)
Kokonaisenergian kulutus remonttien jälkeen: n. 75kWh/brm2 (2017, PILPin asennuksen jälkeen)
Käytetyt energiaratkaisut:
Muu, mikä: LED-valot
Säästöt : 20% säästö kaukolämmössä, sähkön kulutus ei muuttunut
Kokemuksia:
As OyTampereenTapio on toteuttanut monia energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pauli Kaikkonen on tehnyt pitkän päivätyön taloyhtiön puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä. Pauli kertoo kokemuksiaan niin aiemmin (2009) tehdystä julkisivuremontista kuin vuosina 2015-2016 tehdystä putkiremontista.
Julkisivuremontin tarjouspyynnöt ja urakoitsijasta päättämisen hoidimme siten, että urakoitsija pystyi aloittamaan työt itse päättämänään ajankohtana ja sai siirrettyä työmaan varustuksen suoraan edelliseltä työmaalta meille. Näin säästettiin kustannuksissa.
Työ eteni yhteisymmärryksessä, koska tilaaja ja urakoitsijat näkivät työn yhteisenä asiana, joka oli saatava valmiiksi laadukkaana, aikataulussaan ja kustannusarvion rajoissa.
Näin myös tapahtui. Valvoja kiinnitti erityistä huomiota seinäeristeen ja rappausverkon asianmukaiseen kiinnittämiseen seiniin. Remontin suurin haittapuoli oli se, että asukkaat joutuivat kestämään kesäpäivien kuumuutta asunnoissa, joiden tuulettaminen oli melkeinpä mahdotonta rakennuksen suojausten vuoksi. Saimme remonttiin avustusta valtiolta noin 10 % kustannuksista. Remontti säästi kaukolämpöä noin 20 %. Sähköenergian kulutus ei muuttunut.
Putkiremontissa pyrittiin soveltamaan samaan ajatusta kuin julkisivu-urakassa, missä urakoitsijat saattoivat siirtyä edellisestä työmaalta suoraan meille. Tässä onnistuttiin.
Yhteistyö eri osapuolten välillä sujui hyvin ja urakka pysyi sekä aikataulussa että kustannusarviossa. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta asukkaat asuivat muualla asuntonsa remontin ajan. Työ tehtiin nousulinjoittain ja se kesti kunkin linjan osalta noin 2 kk. Valvoja kiinnitti erityistä huomiota viemäreiden ja lattioiden oikeaan kaltevuuteen, vesieristeisiin ja palokatkoihin.
Kun pääsimme mukaan EU-GUGLE-projektiin, liitimme putkiremonttiimme rappukäytävien ulko-ovien ja autotallien ovien uusimisen sekä aurinkosähköpaneelit.
Poistoilman lämmöntalteenotto kuului jo alkuperäiseen suunnitelmaan. Remontti vähensi taloyhtiön ulkopuolelta hankittavan energian tarvetta yli 40 %.