As Oy Pyynikinkulma

As Oy Pyynikinkulma sijaitsee Tampereen Pyynikin kaupunginosassa. Kaksikerroksisen asuinrakennuksen on suunnitellut Frans Jousi, ja se on valmistunut vuonna 1921. Kohde sisältyy Pyynikinrinteen valtakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön ja on kokonsa sekä sijaintinsa takia kaupunkikuvallisesti erittäin merkittävä. Ensimmäinen kerros on rungoltaan kahden kiven täystiilimuuri ja toinen kerros on pääosin hirsirakenteinen. Rakennus lämpiää kaukolämmöllä ja asunnoissa on vanhat uunit, joita lämmitetään tarpeen mukaan. Lisälämmönlähteenä käytössä on erilaisia sähköratkaisuja kuten sähkötakka, siirreltäviä sähköpattereita ja pesutiloissa sähköinen lattialämmitys.

Featured Image

Osoite: Palomäentie 6, 33200, Tampere

Talotyyppi: Kerrostalo

Rakennusvuosi: 1921

Remontin tiedot

Kokonaisenergian kulutus : n/a

Käytetyt energiaratkaisut:

-Muu

Muu, mikä: Ilmalämpöpumppu

Suunnitellut toimenpiteet: Taloyhtiö teki vuonna 2020 ohjeistuksen ilmalämpöpumppujen asentamisesta. Ohjeistuksen mukaan ilmalämpöpumpun asentamisesta tehdään aina erillinen suunnitelma yhtiön hallitukselle ennen pumpun asennusta. Suunnitelmassa on selkeästi esitettävä, miten tarpeelliset läpiviennit ja kytkennät tehdään. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön saa asentaa vain talon katolle arkkitehdin suunnitelman mukaisesti. Ulkoyksikköä ei saa asentaa julkisivuun eikä läpivientejä vesikattoon sallita. Ulkoyksikkö tulee maalata peltikaton väriseksi (punaiseksi) eikä se saa näkyä kadulle. Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain luvat omaava asennusliike. Ohjeistusta tehtäessä neuvoteltiin kaupunginarkkitehdin kanssa. Kattoon ei ole tehty läpivientejä, vaan putket on tuotu räystään alapuolelle.

Kokemuksia:

Lämpöpumpun asentamisen käytännön toteutuksessa ei ollut ongelmia. On pohdittu myös sitä, miten pumput voitaisiin asenaa alempien kerroksien asuntoihin, jotta osakkaita kohdeltaisiin yhdenvertaisesti. Julkisivuremontin yhteydessä oltiin yhteydessä alueelliseen vastuumuseoon. Museoviranomaisen kanssa käyty keskustelu on sujunut hyvässä yhteisymmärryksessä ja se on koettu hyödylliseksi. Yhdessä on löydetty molempia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja, joiden avulla rakennuksen arvo säilyy. Energiatehokkuutta ei ole vielä juurikaan parannettu.