As Oy Poikluoma

Turun lähellä Kaarinassa sijaitseva iso rivitaloyhtiö As Oy Poikluoma säästää energiaremontin avulla puolet lämmityslaskustaan.

Poikkeuksellisen isossa yhtiössä on 72 asuntoa, ja talot on rakennettu vuosina 1975–1976. Rivitaloissa ei ole mahdollista hyödyntää samalla tavalla poistoilman sisältämään hukkalämpöä kuin kerrostaloissa ja usein lämmön siirtomatkat ovat pidempiä kuin kerrostaloissa. Siksi rivitaloissa tarvitaan maaperästä enemmän lämpöä neliötä kohden kuin kerrostaloissa – eli käytännössä enemmän energiakaivoja. As Oy Poikluomassa on 31 energiakaivoa, jotka ovat keskimäärin 300 metriä pitkiä.

Taloyhtiö vaihtoi kaukolämmön maalämpöön, minkä lisäksi rakennettiin sähköautojen latauspaikat, taloyhtiön automaatio modernisoitiin ja liitettiin LeaseGreenin etäseurantaan.

As Oy Poikluoman rivitalot sijaitsevat vilkasliikenteisen tien kahdella puolella. Aikaisemmin taloyhtiössä oli yksi lämmönjakohuone, josta lämmitys jakautui molemmille puolille tietä. Maalämpöön siirtymisen yhteydessä lämmönjako hajautettiin ja molemmilla puolin tietä on oma yksikkönsä: uutena maisemoitu lämmönjakokontti.

Featured Image

Osoite: Karhunkatu 4, 20760, Kaarina

Talotyyppi: Rivitalo

Rakennusvuosi: 1975

Rakennusten määrä: 15

Asuntojen lukumäärä: 72

Kerrosten lukumäärä: 1

Aiempi lämmitysmuoto: Kaukolämpö

Remontin tiedot

Kokonaisenergian kulutus : Ei tiedossa

Kokonaisenergian muutos prosentteina: 51% vähennys energialaskuun

Käytetyt energiaratkaisut:

-Maalämpö
-Älykäs lämmityksenohjaus
-Muu

Muu, mikä: Sähköautojen lataus, automaatio, etäseuranta

Suunnitellut toimenpiteet: Maalämpö, uusittu lämmönjako, sähköautojen lataus, automaatio, älykäs ohjaus ja etäseuranta

Säästöt : 51% säästö energialaskussa, elinkaarisäästö 1,4 milj €

Suunnittelija: LeaseGreen

Toteuttaja: LeaseGreen

Kokemuksia:

”Isoissa rivitaloyhtiöissä maalämpö on usein hyvä ratkaisu, vaikka niissä tarvitaan maaperästä enemmän lämpöä neliötä kohti kuin kerrostaloissa.”
- Sami Läntinen, LeaseGreen