As Oy Helsingin Vattuniemenkuja 8

Viisi Catellan asuntorahastojen omistamaa taloyhtiötä vaihtoi LeaseGreenin avulla kaukolämmön maalämpöön. Lisäksi kahteen kiinteistöön asennettiin aurinkosähköjärjestelmä ja kahdessa modernisoitiin valaistusta. Catellan viiden kiinteistön yhteenlasketut CO2-päästöt vähenevät lähes 300 tonnilla joka vuosi. Hiilijalanjälki kevenee yhtä paljon kuin 1500 meno-paluulentoa Berliiniin aiheuttaa.

Yksi energiaremontoiduista kohteista oli Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva As Oy Helsingin Vattuniemenkuja 8. Kohteeseen toteutettiin maalämpö ja -viilennys sekä valaistuksen modernisointi. Taloyhtiössä on 57 asuinhuoneistoa ja liiketiloja.

Asunnoissa oli keskitetty koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Hankkeen tavoitteena oli kiinteistön ylläpidolliset säästöt ja ympäristöystävällisempi lämmitysmuoto. Suunnitteluvaiheessa mukaan otettiin toive viilennyksestä asuntoihin. Koko energiatarpeen kattavan energiakaivokentän toteuttamiselle tiedostettiin merkittävä tilahaaste: vapaata omaa tonttia ei juurikaan ollut, sillä maanalainen autohalli vie suurimman osan tontista. Tilanpuute ratkaistiin poraamalla autohallin lattiasta läpi. Tämä toi remonttiin omat haasteensa tilan korkeuden, remontin keston ja turvallisuuden kannalta.

Autohallin mataluuden vuoksi 3 metrin porakankien sijaan käytettiin 1 metrin porakankia. Matalassa tilassa poraaminen vei enemmän aikaa kuin ulkosalla, sillä yksi 300 metrin kaivo valmistuu matalassa tilassa tavanomaisen yhden päivän sijaan 2-3 päivässä. Porausvesien paineilmaletku vaati turvallisen reitityksen ulos autohallista ja poravaunun pakokaasuille järjestettiin erillinen ilmanvaihto. Yhteensä energiakaivoja porattiin 10 kappaletta.

Energiakaivoista kerätään lämmön lisäksi myös viilennysenergiaa asuntojen viilentämiseen. Tämä vaatii erillisen viilennysverkoston ja asuntokohtaiset viilennyslaitteet eli konvektorit. Viilennyksestä koituvat kondenssivedet kerätään kylpyhuoneen viemärin sijasta portaikossa kulkevaan kondenssiverkostoon.

Featured Image

Osoite: Vattuniemenkuja 8, 00210, Helsinki

Talotyyppi: Kerrostalo

Rakennusvuosi: 2011

Asuntojen lukumäärä: 39

Kerrosten lukumäärä: 8

Aiempi lämmitysmuoto: Kaukolämpö

Remontin tiedot

Kokonaisenergian kulutus : Ei tiedossa

Kokonaisenergian muutos prosentteina: Ostoenergian määrä -67%

Käytetyt energiaratkaisut:

-Maalämpö
-Aurinkosähkö
-Muu

Muu, mikä: Maaviileä, valaistuksen modernisointi

Säästöt : Ostoenergian määrä -67%

Ilmastovaikutukset: CO2-päästöt vähentynyt n. 90%

Suunnittelija: LeaseGreen

Toteuttaja: LeaseGreen

Kokemuksia:

”Energiaremontti on käytännössä yksi kiinteistönomistajan harvoista hyvistä keinosta merkittävien kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Sen avulla pienennämme myös energian hintariskiä. Kaukolämmön hintojen korotuspaineet kasvavat edelleen, koska infrastruktuuri ikääntyy ja sitä pitää uudistaa.”
- Talousjohtaja Iiro Nurkkala, Catella Asset Management

”Osa sijoittajista on valmiita maksamaan korkeamman hinnan eli tinkimään tuotto-vaatimuksistaan saadakseen omistukseensa vähäpäästöistä tai hiilineutraalia kiinteistökantaa. Matalammat päästöt heijastuvat jo nyt sekä kohteiden hintaan että niiden likviditeettiin. Catellan asuntorahastoissa on lukuisia sijoittajia, jotka eivät sijoita lainkaan sellaisiin rahastoihin, joilla vastuullisuusasiat eivät ole tarkassa seurannassa ja hoidossa.”