As Oy Ainonkatu 2

1970-luvun talossa uusittiin ikkunoita ja ulko-ovia sekä asennettiin ensin poistoilmalämpöpumppu ja myöhemmin siirryttiin maalämpöön.

Kohde on ollut osana EU-GUGLE -hanketta.

Featured Image

Osoite: Ainonkatu 2, 33100, Tampere

Talotyyppi: Kerrostalo

Rakennusvuosi: 1970

Asuntojen lukumäärä: 70

Kerrosten lukumäärä: 7

Remontin tiedot

Toteutusvuosi: 2012-2017

Kokonaisenergian kulutus : n. 170kWh/brm2

Kokonaisenergian kulutus remonttien jälkeen: n. 110kWh/brm2 (ennen maalämmön käyttöönottoa)

Kokonaisenergian muutos prosentteina: n. 35% (ennen maalämmön käyttöönottoa)

Käytetyt energiaratkaisut:

-Maalämpö
-Lämmön talteenotto
-Ikkunat
-Muu

Muu, mikä: LED-valot, ulko-ovien ja autotallin ovien uusiminen

Investointi: Ulko-ovet ja PILP n. 225 000€

Rahoitusmuoto: EU-rahoitusta n. 105 000€

Kokemuksia:

As Oy Ainonkatu 2:ssä oli uusittu ikkunoita jo 2012 ja yleisten tilojen valaisimet uusittu ledeiksi. Taloyhtiön Isännöitsijä Harri Vilonen on ollut aktiivinen energiatehokkuuden edistämisessä, minkä jälkeen asiat lähtivät EU-GUGLEn kanssa rullaamaan.
Sain vinkin, että olisi tarjolla EU-rahoitusta energiatehokkuuden parantamiseen, jos taloyhtiö pystyisi säästämään energiaa 50 % vuodessa. Tein anomuksen ilman sen parempaa tietoa, mitä sitten pitäisi tehdä, mutta eihän mitään saa jos ei yritä. Sitten sain lisätietoa ja kerroin taloyhtiön hallitukselle, mistä EU-GUGLEssa oli kyse. Hallitus innostui asiasta, ja mukana olivat myös Tampereen kaupunki ja VTT.
Säästöistä tehtiin laskelmat konsultilla, jonka mukaan tavoitellut säästöt olivat mahdollisia. Näin taloyhtiö pääsi mukaan EU-GUGLEn. Päätettiin kutsua yhtiökokous koolle ja esitellä asia. Yhtiökokous sitten päätti, että hankkeeseen ryhdytään.
Ensiksi uusittiin vuonna 2016 ulko-ovet ja autotallin ovet sekä asennettiin poistoilmalämpöpumppu. Näillä toimilla päästiin tavoitesäästöihin. EU-GUGLEn ensimmäinen vaihe oli valmis, ja kokonaiskustannukset olivat noin 225 000 euroa, josta saatiin avustusta noin 105 000 euroa.
EU-GUGLE-rahoitusta oli vielä käytettävissä. Ilmeni, että hanke voidaan avata uudelleen. Selvitettiin mahdollisuutta vielä EU-GUGLEn toiseen vaiheeseen. Taas kutsuttiin yhtiökokous koolle, ja päätös oli se, että hankkeeseen kakkosvaiheeseen ryhdyttiin. Vuonna 2017 asennettiin maalämpöpumppu ja lopetettiin kaukolämpöliittymä. Hankkeen
kustannusarvio oli sama kuin ensimmäisessä vaiheessa.
Ensimmäisen ja toisen vaiheen EU-GUGLE-avustus on maksettu, ja hanke on kokonaisuudessaan loppuun saatettu. Pientä virittämistä vielä toki vaaditaan. Taloyhtiö on jo
maksanut ensimmäisen vaiheen investoinnin melkein kokonaan pois, ja hankkeen toisen vaiheen investointi saadaan kuoletettua noin neljässä vuodessa. Asuntojen myyntiajat
ovat todella lyhyet, ja kiinnostus taloyhtiön osakkeita kohtaan on erittäin suuri.